New Design & Attitudes

Geef vorm aan de wereld

Wat kun je als ontwerper doen om mensen in beweging te brengen? En hoe ver kan, mag en wil je daarmee gaan? Kun je als ontwerper het imago van een bedrijf dat wil bijdragen aan een betere wereld, veranderen? In de studie New Design & Attitudes ga je in op vraagstukken die relevant en urgent zijn voor jou en de samenleving. Zoals: klimaat, eenzaamheid, sociale ongelijkheid, armoede en stadsontwikkeling. Je leert producten, belevingen, interacties, systemen en processen te ontwerpen, die inspelen op deze vraagstukken. 

Je ontwerpt voor en met mensen, vanuit verwachtingen en behoeften. Soms lost jouw ontwerp een probleem op, of het speelt een rol bij het uitwisselen van ideeën, mensen aan het denken zetten, een discussie oproepen of provoceren. Je ontwerpt vanuit jouw blik op de wereld om jou heen. Vanuit jouw design attitude.

Studielocatie

Breda of 's‑Hertogenbosch

@ St. Joost
© Cindy van Rees
© Cindy van Rees

Geef vorm aan de wereld

Je maakt kennis met diverse kunst- en designdisciplines gericht op visuele communicatie. Met ruimtelijk en grafisch ontwerpen als basis, komen ook deelgebieden zoals branding, UX - en service design aan bod. We leren je onderzoek doen om te komen tot een ontwerp. Je onderzoekt vooral door te doen en te maken: schetsen, maquettes en prototypes die leiden naar sterke ontwerpen. 

Experimenteren met technieken en materialen

Daarbij experimenteer je met onder andere beeld, tekst, vorm, kleur, compositie, betekenis, structuur en constructie. Je doet beeldend, maar ook theoretisch onderzoek. Je ontdekt jouw eigen ontwerphouding door verschillende praktijken te bestuderen en methodes om tot een ontwerp te komen, uit te proberen. Je experimenteert in de labs, studio’s en werkplaatsen met zowel oude als nieuwe, innovatieve en zelfs biobased materialen. Daarbij kun je scripting, coding, augmented - en virtual reality en andere innovatieve technologieën inzetten.  

"Tijdens mijn stage bij Warner Music wilde ik meer. Niet alleen uitvoerend vormgeven aan het eind van het proces. Denkend aan wat ik geleerd heb in mijn studie, heb ik bij mijn stagebegeleider aangegeven dat ik ook wilde bijdragen aan strategische beslissingen voor een albumrelease. Dit werd gewaardeerd. Ik kon veel leren, waarom zou ik niet zoveel mogelijk uit mijn stage halen?" — Rick Janssens, alumnus New Design & Attitudes

Samenwerken met partners en opdrachtgevers

Door lezingen, workshops, gastlessen, bezoeken aan bureaus, ateliers, evenementen en tentoonstellingen krijg je zicht op de mogelijkheden om je te positioneren als ontwerper. Je werkt regelmatig met externe opdrachtgevers en partners, bijvoorbeeld de gemeente Breda en Tilburg, Cor Unum, Nickelodeon, ABN/AMRO en Werkwarenhuis/Social label. Daarnaast initieer je eigen projecten. Bovenal bouw je met jouw visie, kennis en vaardigheden een eigen netwerk dat past bij jouw ambities. 

Studie in cijfers

Studievoorbeelden

Hieronder zie je een aantal voorbeelden uit projecten van onze studie, die laten zien hoe studenten samenwerken en tegelijkertijd de ruimte hebben zichzelf te ontplooien.

Toekomstperspectief

Met deze studie kun je veel kanten op. In de beroepspraktijk ontstaan naast de meer traditionele ontwerpbureaus, nieuwe praktijken in deelgebieden en overlappingen. Daarom leren we je flexibel en veerkrachtig te zijn en zo jezelf steeds opnieuw uit te vinden. Om jouw ideeën om te zetten in sterke ontwerpen, leren we je testen of iets werkt zoals je het bedoelt. Daarbij is het belangrijk om kritisch te zijn -altijd constructief- naar jezelf en anderen. Ook naar opdrachtgevers. We helpen je te ontdekken en communiceren wat de opdrachtgever of de gebruiker echt nodig heeft. Zo streven we naar een duurzame ontwikkeling voor jezelf en de wereld. 

Ontwerper van de toekomst

We zijn ervan overtuigd dat een goed ontwerp niet afhangt van inspiratie of geluk. Je leert dat je als ontwerper de regie hebt, door je eigen ontwerpmethodes te vinden en verder te ontwikkelen. Zodat je altijd een professioneel ontwerp kunt leveren. Jouw vormgegeven proces in combinatie met jouw houding als ontwerper maakt jou tot de ontwerper van de toekomst.

Zzp’er of eigen bedrijf

De voorbereiding op de toekomst zit bij onze academie goed in elkaar. Veel van onze studenten starten na hun studie als zzp’er of beginnen hun eigen bedrijf. Vaak combineren ze verschillende werkzaamheden. Daar komt bij dat kunstopleidingen al jaren in de top drie van werk na studie binnen zes maanden staan. Deze cijfers zijn ver boven het landelijk HBO gemiddelde.

Masteropleidingen

Wil je verder studeren? Bij het Master Institute of Visual Cultures bieden we masteropleidingen aan die goed aansluiten op onze bacheloropleidingen en waarmee je je verder kunt specialiseren.

Praktische zaken

Over welk onderwerp wil je meer weten?

Aanmelden & toelating

Aanmelden voor de studie doe je via Studielink.

Let op: voor deze studie vindt een selectie plaats op basis van een assessment.

Over aanmelden en toelating