Illustrated & Animated Storytelling

In de studie Illustrated & Animated Storytelling leer je hoe je een verhaal in beelden vertelt op een manier die aankomt bij het publiek. Een eigen handschrift (signatuur), visie, de drive om iets te willen vertellen in beelden, nieuwsgierigheid en een grote verbeeldingskracht zijn essentieel om binnen de beroepspraktijk op te vallen, opdrachten te bemachtigen en uit te voeren.

Illustratie en animatie zijn in onze studie samengevoegd tot één organisch geheel. Juist omdat we het tussengebied meer aandacht willen geven. In de praktijk is er een groeiende behoefte aan onder meer beeld voor online media, interactive graphics, AR en VR en digitale zines. Het brede palet aan mogelijkheden dat wij bieden, zorgt ervoor dat je je in de eindfase van je studie kunt specialiseren in één van de vele deelgebieden van dit vakgebied.

Voorbeelden van afstudeerwerk van studenten zijn: boekillustraties, vormen van animatie, affiches, character design, explanimations, boekcovers, graphic novels, motion graphics, murals, infographics, redactionele illustraties, data-visualisaties, VR, AR, videomapping en narratieve installaties.

Studielocatie

Breda en 's‑Hertogenbosch

The Power of Dreams. "When you lack confidence you sometimes hide away from confrontations, don’t stand up for yourself and stay stuck in one spot." A picture book by Eva Esser.
BLACKOUT. "I use my creativity in the form of bold colors and shapes to communicate information to the public." An animation by Anne-Marijn Vrolijk.
VORT INDUSTRIES, a VR Experience. A worldbuilding project with the theme business ethics by Frank Geboers.

Visual Storytelling

Centraal in de studie Illustrated & Animated Storytelling staat Visual Storytelling: de kunst om een verhaal op een pakkende manier in beelden te vertellen. De communicatieve doelen hiervan zijn: een publiek te vermaken, te verleiden, iets te leren, te overtuigen of zelf een mening te laten vormen. Visual Storytelling is een enorm uitgestrekt domein en bestaat bij onze studie uit drie inhoudelijke deelgebieden, die je ook herkent in de beroepspraktijk:
 

  • Visual Fiction is het vertellen van een beeldend verhaal over personages of situaties die meestal niet echt bestaan en gebeurtenissen die niet werkelijk hebben plaatsgevonden, maar bedacht zijn door de maker. Toch zeggen deze fictieverhalen iets over het menselijke leven en onze psyche. Waardoor we niet alleen vermaakt worden, maar ook iets leren.
  • Visual Journalism is het vertellen van verhalen in beeld, vaak vanuit een engagement met de actualiteit en het nieuws. Deze verbondenheid met ‘wat er gebeurt in de wereld’ betekent dat Visual Journalism probeert het publiek beeldend te informeren, het nieuws en de wereld te duiden en het publiek op actuele thema’s en morele dilemma’s te engageren.
  • Visual Education is het vertellen van verhalen in beeld met een uitdrukkelijk didactisch doel: om mensen iets te leren of te instrueren. Dat kan ook door mensen bewust te maken van bepaald gedrag; milieuvervuiling, voedselverspilling of internetverslaving.

"Ik leer vooral hoe je je verhaal communiceert naar een doelgroep. Hoe je op een toegepaste manier te werk kunt gaan en tegelijkertijd je eigen wereld, signatuur, stijl, werkwijze en medium ontwikkelt." — Abeltje Vrijdag, tweedejaarsstudent Illustrated & Animated Storytelling

De drie deelgebieden van Visual Storytelling komen aan bod in jouw studie. We werken samen met externe partners uit de beroepspraktijk. Elk semester sluiten we af met een presentatie ‘buiten de deur’ als voorbereiding op het werken na je studie. Deze blik naar buiten is kenmerkend voor de studie Illustrated & Animated Storytelling. Binnen jouw studie werk je aan projecten waarin opdrachten centraal staan, ondersteund met lessen tekenen en schilderen, animatie- en digitale technieken, ondernemerschap, theorie en onderzoek.

Studie in cijfers

Workshop Toyobo print Illustrated & Animated Storytelling

Zelfstandig verder ontwikkelen

Na je studie heb je brede kennis van Visual Storytelling en je kunt daarvoor de beste uitwerkingsvorm, techniek en het podium kiezen met het oog op je publiek. Je hebt een onderzoekende en nieuwsgierige instelling. Zo ontwikkel je je zelfstandig verder in de richting die jij zelf belangrijk vindt, met een eigen signatuur en handschrift. 

Ook ontwikkel je een ondernemende houding en ondernemerschapsvaardigheden: je vindt de juiste mensen om projecten te realiseren; je creëert je eigen praktijk en je bouwt een professioneel netwerk op. Dat doe je met kennis van algemene maatschappelijke, culturele en vakinhoudelijke ontwikkelingen, die je inzet in je eigen werk. Kortom, als je afgestudeerd bent, heb je alles in huis om een duurzame beroepspraktijk op te bouwen.

Toekomstperspectief

De voorbereiding op de toekomst zit bij onze academie goed in elkaar. Veel van onze studenten starten na hun studie als zzp’er of beginnen hun eigen bedrijf. Vaak combineren ze verschillende werkzaamheden. Daar komt bij dat kunstopleidingen al jaren in de top drie van werk na studie binnen zes maanden staan. Deze cijfers zijn ver boven het landelijk HBO gemiddelde.

Masteropleidingen

Wil je verder studeren? Bij het Master Institute of Visual Cultures bieden we masteropleidingen aan die goed aansluiten op onze bacheloropleidingen en waarmee je je verder kunt specialiseren. Wil je je bijvoorbeeld specialiseren op het gebied van animatie? Dan is deze master perfect voor jou!

Deze visual storytellers gingen jou voor

Nieuwsgierig geworden?

Praktische zaken

Over welk onderwerp wil je meer weten?

Aanmelden & toelating

Aanmelden voor de studie doe je via Studielink. Let op: voor deze opleiding vindt een selectie plaats op basis van een assessment. 

 De data waarop je toelating kunt doen zijn als volgt.

  • 21 augustus 2023 (voor locatie Den Bosch)
  • 22 augustus 2023 (voor locatie Den Bosch)

Over aanmelden en toelating

Open Days januari 2023

Ontmoet docenten en studenten op onze Open Days in januari. We geven (online) presentaties, tours, je leert de werkplaatsen kennen en kunt meer te weten komen over onze studies. 

Meld je aan Info open dagen