Toelating & portfolio

Vanwege de coronacrisis organiseren we de selectieassessments voorlopig online. Tijdens de inschrijfprocedure informeren we je uitvoerig over het digitale portfolio en wat je daarvoor moet samenstellen. Ook hoor je hoe we het gesprek met jou organiseren. Je stuurt de thuisopdracht en je portfolio zoals hieronder beschreven naar ons toe en dit bespreken we met jou in een persoonlijk gesprek.

Portfolio toelating St. Joost
Portfolio toelating AKV|St.Joost
Portfolio toelating AKV|St.Joost

In ons onderwijs staan onze studenten centraal. Je ontdekt bij St.Joost School of Art & Design wie jij bent, wat je kan en wie je wil zijn. Dat start al bij de toelating. Voor alle bacheloropleidingen van St. Joost School of Art & Design is een selectieassessment onderdeel van je toelating.

Assessment: wat is het?

Tijdens zo’n assessment stellen we vast of je beschikt over beeldend talent dat je nog verder kunt ontwikkelen en of jouw opleidingskeuze aansluit op  je persoonlijke kwaliteiten en doelstellingen. Zo zorgen we ervoor dat je de juiste keuze maakt. Ook leer jij ons en wij jou beter kennen en kun je beslissen of je jezelf bij ons ziet studeren. Die klik is essentieel. Tijdens de toelating nemen we uitgebreid de tijd om met je in gesprek te gaan over je motivaties en ambities, je beeldende werk en je talent.  Wat de uitslag van het assessment ook is, je krijgt altijd een rapportage waarin je terugleest waarom je wel of niet bent toegelaten. Op basis hiervan kun je je studiekeuze maken.

Na aanmelding Studielink

De uitnodiging voor het assessment ontvang je na aanmelding via Studielink. De assessments vinden tussen december en mei bijna wekelijks online plaats. Deelname aan het assessment is gratis. Na afloop ontvang je binnen een week  een schriftelijke rapportage.

Waar letten we op?

Portfolio toelating AKV|St.Joost
Previous Next

Tijdens het selectieassessment letten we op de volgende kwaliteiten en eigenschappen. (Uiteraard hoef je niet in álles uit te blinken!):

  • creativiteit
  • beeldend vermogen
  • eigenzinnigheid
  • reflectief vermogen
  • analyse
  • cultureel bewustzijn
  • logistiek en organisatorisch vermogen
  • technisch vermogen
  • communicatief vermogen

Toetsonderdelen

Het assessment bestaat uit drie toetsonderdelen:

1. Thuisopdracht (deze lever je digitaal in)
Na aanmelding in Studielink ontvang je van ons een aantal thuisopdrachten. Hier kies je er één uit die jou het meeste aanspreekt. Het resultaat van je thuisopdracht en je portfolio stuur je in digitale vorm naar de academie.  

Nieuwsgierig naar de thuisopdrachten van vorig jaar? Bekijk ze hier, zodat je alvast een indruk krijgt.

2. Portfolio (deze lever je digitaal in)
Jouw portfolio bevat minimaal twintig werkstukken en geeft een representatief beeld van je beeldende werk van de afgelopen twee jaar. Je streeft bij het samenstellen naar diversiteit. Denk daarbij aan werk uit de onderzoeksfase zoals schetsen en je werkproces. Dit geeft ons inzicht in je persoonlijke aanpak. Digitale presentaties op je laptop zijn welkom, maar toon ook analoog werk.

3. Persoonlijk gesprek (je ontvangt een uitnodiging voor een video-gesprek)
De selectiecommissie bekijkt je thuisopdracht en portfolio en bepaalt of je doorgaat naar de volgende ronde. Dit is een persoonlijk gesprek. Hierin vragen we naar je ambities en drijfveren om te studeren bij St. Joost School of Art & Design. Ook vragen we je om jouw portfolio en de thuisopdracht toe te lichten. Uiteraard is er tijd voor het stellen van vragen. Dit gesprek duurt maximaal een kwartier.

...
...
...

Toegelaten of afgewezen

Na afloop van het assessment brengen wij jouw competenties in kaart in een rapportage. De selectiecommissie stelt vast of je wel of niet bent toegelaten. Wanneer je bent toegelaten, lees je in de rapportage duidelijk wat je sterke en minder sterke kanten zijn.

Als je bent afgewezen, lees je in de rapportage ook de reden hiervan. Indien mogelijk geven we je een alternatief studieadvies. Een afwijzing betekent niet in alle gevallen dat je ongeschikt bent om aan een kunstacademie te studeren. Voor sommigen komt de studiekeuze te vroeg of is het portfolio nog niet op niveau. In het laatste geval adviseren we je eerst de vooropleiding aan onze academie te volgen.