Sander van Bussel wint The Red Dot: Grand Prix

St. Joost docent en kunstenaar Sander van Bussel heeft een prestigieuze internationale designprijs gewonnen. De Red Dot: Grand Prix, zoals de prijs wordt genoemd, won hij met zijn project Human Rights Tattoo. Sinds 2012 reist Sander de hele wereld over om de letters van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te tatoeëren bij iedereen die aan het project wil meewerken. In totaal zijn dit 6773 mensen geweest. Het project is nog in gang. Ook in Nederland wordt er getatoeëerd. Op 12 december, twee dagen na het 72-jarig jubileum van het ondertekenen van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens, staat er een sessie gepland in het Mauritshuis in Den Haag. Je kunt je daarvoor hier aanmelden. De aanmelding loopt tot 20 november 2020.

The Red Dot: Grand Prix 2020
Docent Sander van Bussel

6773 tatoeages

Van Bussel reist sinds 2012 de hele wereld over voor zijn project . Dat doet hij om de letters van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te tatoeëren bij iedereen die aan het project wil meewerken. Letter voor letter, 6773 in totaal, bij evenzoveel mensen. 

Onder je huid

"Op die manier willen we aandacht vragen voor mensenrechten", vertelt Van Bussel. "Het is best een abstract thema, maar met een tatoeage geef je het uiting in je dagelijkse leven. Aan de ene kant houd je het dicht bij jezelf, het zit letterlijk onder je huid. Aan de andere kant maak je het groots, omdat je onderdeel bent van een grote groep mensen wereldwijd die allemaal voor hetzelfde staan."

De Red Dot won Van Bussel samen met het digitale bureau Freshheads om het idee achter het project en de manier waarop de resultaten online te bezichtigen zijn. Op de site kan je alle gezette tatoeages zien en de verhalen daarachter lezen. "Daardoor leer je de deelnemers, hun verhalen en de hele community kennen", aldus Van Bussel, die zelf niet tatoeëert. Wel fotografeert hij iedere deelnemer.

© Sander van Bussel

11.000 aanmeldingen

Toen hij in 2012 begon met het project, was hij benieuwd of hij deelnemers kon vinden en overtuigen om zich te laten tatoeëren. "Maar dat is het meest bijzondere: dat ging vanzelf, zo simpel als dat klinkt", zegt Van Bussel, die in het buitenland bijvoorbeeld op culturele festivals staat. "Inmiddels hebben we een lijst met 11.000 aanmeldingen, dat overstijgt het aanbod."

Onder de radar 

Van Bussel is als docent betrokken bij St.Joost School of Art & Design bij de minor Arts & Humanity en het propedeuseprogramma van de kunstacademie. Als hij geen lesgeeft, reist hij de wereld rond. Hij bezocht de laatste jaren, op Australië na, ieder continent. Hij werkte onder de radar op een Queer Festival in St. Petersburg, op een queerfilm-festival in Oeganda, maar ook in Nepal, Argentinië, New York en India. Mensen uit 72 landen hebben al een tattoo laten zetten. "Dat gaat om een diverse groep mensen uit iedere bevolkingslaag", zegt hij. "Dat geeft me een warm gevoel. Het maakt me trots, de tatoeages zijn een verbindende factor."

Eerste 50 letters

Het project is nog in gang. Ook in Nederland wordt er getatoeëerd. Op 12 december, twee dagen na het 72-jarig jubileum van het ondertekenen van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens staat er een sessie gepland in het Mauritshuis in Den Haag. Je kunt je daarvoor hier aanmelden. De aanmelding loopt tot 20 november 2020.

Door Levie Vriend voor Punt, onafhankelijk magazine van Avans Hogeschool.
Bron: punt.avans.nl